אגף שיווק ותקשורת - האוניברסיטה העברית בירושלים
 
English Site   עמוד הבית  
צור קשר  
מי אנחנו   גלריה  
חיפוש מתקדם
חיפוש: 
הודעות לעתונות:   הודעות אחרונות:
12 ביולי, 2010

המכתב הראשון מירושלים: חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו את התעודה העתיקה ביותר שנכתבה בירושלים
המכתב נכתב בחצר המלך בירושלים במאה ה-14 לפנה''ס ומהווה הוכחה ראשונה לקיומה של ממלכה בירושלים באותה תקופה

שבר הלוח - המסמך הקדום ביותר שנכתב בירושלים (צילום: ששון תירם)
שבר הלוח - המסמך הקדום ביותר שנכתב בירושלים (צילום: ששון תירם)

ארכאולוגים ופילולוגים מהאוניברסיטה העברית חשפו שבר של לוח טין המהווה את המסמך הכתוב הקדום ביותר שהתגלה אי פעם בירושלים. המסמך כתוב בכתב יתדות אופייני למאה ה-14 לפנה''ס בשפה האכדית, שפה שהייתה מקובלת באותה תקופה לתכתובות דיפלומטיות בין ממלכות.

השבר התגלה במהלך חפירות ארכיאולוגיות בעֹפל בירושלים שנערכות בראשות ד''ר אילת מזר מטעם המכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית. גודלו של השבר 2.0 X 2.8 ס''מ, עוביו כסנטימטר אחד והוא מהווה חלק מהשולים השמאליים המרכזיים של לוח מלבני. צורתו של הלוח תואמת את צורתם של לוחות טין אחרים שנתגלו במזרח הקדום ואשר שימשו לכתיבת מסמכים ומכתבים בתקופת הברונזה המאוחרת.

''למרות גודלו הקטן של השבר ומספר הסימנים המועט ניכר בבירור שהוא כתוב בכתב יתדות, כתב של מסופוטמיה הקדומה ובשפה האכדית, ששימשה שפת תקשורת בין-לאומית ברחבי המזרח הקדום באותם ימים'', אומר פרופ' וואין הורוביץ, מומחה לאשורולוגיה מהמכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית השותף למחקר.

כ-380 לוחות התגלו בארכיון של פרעה אמנחתפ הרביעי, המכונה אחנאתון, שחי במאה ה-14 לפנה''ס באל עמרנה במצרים. הארכיון באל עמרנה מכיל מכתבים שנשלחו אל פרעה על ידי המלכים שהיו נתונים לשליטתו בערי הממלכה בכנען ובסוריה, ובהם מתוארים יחסי הכוחות הסבוכים ביניהם. המכתבים מכילים מידע רב בנושאי מינהל, משפט, דמוגרפיה, סחר, דת ולשון. בארכיון זה נמצאים גם שישה מכתבים המיוחסים לעבד חבה מלך ירושלים (''אורושלם'').

תוצאות הפענוח של פרופ' הורוביץ וד''ר טקיושי אושימה מאוניברסיטת לייפציג לכתב היתדות שמופיע על הלוח, מעלות כי הלוח הוכן על ידי סופר בדרגה גבוהה מאוד בחצר המלוכה באותה תקופה. ''הסופר שכתב את הלוח היה איש מקצוע מעולה ומיומן כמו סופריו של פרעה'' אומר פרופ' הורוביץ. ''מטיב הטקסט ומהשוואה עם לוחות מאותה תקופה שהתגלו במזרח הקדום מעלה כי השבר הוא חלק ממכתב שכנראה נכתב על ידי סופר של מלך בירושלים במאה ה-14''.

מהממצאים ניתן לשער שהלוח הוא חלק מחליפת מכתבים שנערכה בין מלכים, ככל הנראה בין מלך ירושלים, ייתכן עבד חבה, לבין פרעה אמנחתפ הרביעי. ממחקר של פרופ' יובל גורן מאוניברסיטת ת''א מצא כי מוצא מכתביו של המלך עבד חבה באזור ירושלים. בדיקה שערך פרופ' גורן להרכב הטין של שבר הלוח מעלה גם כי מוצאו הוא מאזור ירושלים והרכב השבר אינו תואם את הרכבי הטין של תעודות שנכתבו במצרים או בממלכות אחרות מהתקופה. מכך ניתן להסיק כי השבר שנמצא הוא עותק הארכיון של מכתב שנכתב בירושלים ונשלח כנראה למלך מצרים.

''שבר הלוח מהווה עדות נאמנה למעמדה של ירושלים כעיר ממלכה מרכזית, כפי שהיא מצטיירת ממכתבי אל עמרנה'' אומרת ד''ר מזר. ''במעמדה זה ממשיכה ירושלים בתקופת הברונזה המאוחרת את מעמדה של העיר מהמחצית הראשונה של האלף השני לפנה''ס כעיר ממלכה חשובה ביותר בהר המרכזי הנזכרת בתעודות מצריות מהתקופה''.

''ישנם חוקרים הטוענים כי ירושלים לא הייתה מיושבת בתקופת הברונזה המאוחרת ואת עירו של המלך עבד חבה יש לחפש במקום אחר'' אומרת ד''ר מזר. ''ואולם, שבר הלוח שהתגלה הוא סנונית ראשונה המעידה על קיומו של ארכיון מלכותי בירושלים ועם מכתבי אל עמרנה הם מעידים על קיומה של חצר מלכות בירושלים בתקופה זו''. זאת ועוד, לטענת ד''ר מזר, ניתן לשער שקיומה של ירושלים כעיר ממלכה בתקופה זו יכולה לשפוך אור גם על מעמדה בהמשך הדורות, עת נבחרה לבירת הממלכה בימי דוד המלך במאה העשירית לפנה''ס.

שבר הלוח נמצא בתוך מילוי אדמה מתחת למפלס הרצפה של מגדל גדול מהמאה העשירית לפנה''ס. השבר נחשף במהלך סינון רטוב של מילוי האדמה שנעשה באתר הסינון בעמק צורים המנוהל על ידי ד''ר גבי ברקאי וצחי צוויג.

המחקר המלא מתפרסם היום, 12 ביולי, בכתב העת Israel Exploration Journal. החפירות בעֹפל ופרסומן מומנו על ידי דניאל מינץ ומרדית ברקמן מניו יורק, המממנים גם את פעולות השימור והכשרת האתר לביקורי קהל הנעשים על ידי רשות העתיקות, בשיתוף רשות הטבע והגנים והחברה לפיתוח מזרח ירושלים.



הורדת קובץ ancientLetter.doc
 
פרסי הרקטור לשנת תשע''ב יחולקו היום פרסי הרקטור לשנת תשע''ב יחולקו היום
יום הולדת 40 לליידי: קרן ליידי דייוויס המביאה חוקרים מובילים מרחבי העולם לאוניברסיטה העברית ולטכניון חוגגת 40 שנות פעילות יום הולדת 40 לליידי: קרן ליידי דייוויס המביאה חוקרים מובילים מרחבי העולם לאוניברסיטה העברית ולטכניון חוגגת 40 שנות פעילות
נציבות שירות המדינה והאוניברסיטה העברית משיקות את מיזם המנטורים בתכנית הבכירים בשירות המדינהנציבות שירות המדינה והאוניברסיטה העברית משיקות את מיזם המנטורים בתכנית הבכירים בשירות המדינה
שופט ביהמ''ש העליון (בדימוס) אליעזר ריבלין מונה לפרופסור בפקולטה למשפטים באונ' העבריתשופט ביהמ''ש העליון (בדימוס) אליעזר ריבלין מונה לפרופסור בפקולטה למשפטים באונ' העברית
אנטיפריז - לא רק למכוניותאנטיפריז - לא רק למכוניות
חתן פרס נובל ברפואה ד''ר ברוס בויטלר מתארח במרכז לאוטנברג  לאימונולוגיה וחקר הסרטן בפקולטה לרפואהחתן פרס נובל ברפואה ד''ר ברוס בויטלר מתארח במרכז לאוטנברג לאימונולוגיה וחקר הסרטן בפקולטה לרפואה
לומדים בעברית ומרפאים את העולםלומדים בעברית ומרפאים את העולם
כשמוסיקה ומוח נפגשים: כנס בין לאומי ביוזמת האוניברסיטה יעסוק בקשר המפתיע שבין מוסיקה למוחכשמוסיקה ומוח נפגשים: כנס בין לאומי ביוזמת האוניברסיטה יעסוק בקשר המפתיע שבין מוסיקה למוח
שתי חוקרות מהאונ' העברית זכו במענק מחקר בסך 250,000 יורו כל אחת מקרן אלכסנדר פון הומבולדט הגרמניתשתי חוקרות מהאונ' העברית זכו במענק מחקר בסך 250,000 יורו כל אחת מקרן אלכסנדר פון הומבולדט הגרמנית
פרס ישראל בתחום חקר הסוציולוגיה וחקר האנתרופולוגיה לשנת תשע''ג יוענק לפרופ' יורם בילופרס ישראל בתחום חקר הסוציולוגיה וחקר האנתרופולוגיה לשנת תשע''ג יוענק לפרופ' יורם בילו

 

© כל הזכויות שמורות לאוניברסיטה העברית בירושלים
האוניברסיטה העברית בירושלים אגף שיווק ותקשורת