מקדש רומי עתיק נחשף בציפורי בחפירות ארכיאולוגיות של האוניברסיטה העברית
הממצאים מלמדים על חיי עיר משותפים של יהודים, פגאנים ונוצרים
מבט על שולי הפודיום בחזית המקדש וכמה מדרגות שנותרו משמאלו. הקיר הארוך ברקע התמונה שייך לכנסייה שיסודותיה מושתתים על שרידי המקדש (צילום: גבי לרון, המכון לארכאולוגיה).
בחפירות שקיים לאחרונה המכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית בגן הלאומי ציפורי נחשפו שרידים ממקדש רומי מהמאה השנייה לספירה. מעל המקדש התגלו גם יסודותיה של כנסייה מהתקופה הביזנטית. הממצאים, שנחשפו על ידי משלחת ע''ש נועם שודובסקי בהנהלת פרופ' זאב וייס מהאוניברסיטה העברית, זורים אור חדש על החיים המשותפים של בני דתות שונות בעיר ציפורי.
התגלית מלמדת על כך שבציפורי, בירת הגליל היהודי בתקופה הרומית, הייתה גם נוכחות משמעותית של אוכלוסיה פגאנית שהקימה מקדש בלב המרכז העירוני. מיקומו של המתחם באזור זה והקשרים האדריכליים עם המבנים בסמוך לו מרחיבים את ידיעותינו אודות תכנון העיר בתקופה הרומית. בניית הכנסייה על גבי המקדש הקדום מעידה גם על השתמרות המרחב המקודש בתוך העיר לאורך זמן. המקדש שנמצא מלמד אפוא לא רק על חיי הדת, התרבות והחברה בציפורי בתקופה הרומית והביזנטית אלא גם על כך שבמרחב המשותף של העיר חיו זה לצד זה יהודים, פגאנים, ומאוחר יותר גם נוצרים, שדאגו לפאר את מקום מושבם בבניינים שונים.
המקדש שהתגלה שוכן מדרום לדקומנוס - רחוב עמודים החוצה ממזרח למערב ששימש ציר כניסה ראשי אל העיר בתקופה הרומית-ביזאנטית. המקדש, שמידותיו 12X24 מ' לערך, נבנה כך שחזיתו המעוטרת פנתה לרחוב, אך קירותיו נשדדו עוד בעת העתיקה ורק יסודותיו נותרו. בחזית הצפונית של המקדש מצויות שתי יצירת אמנות מסיביות המגדירות את שולי הפודיום וביניהן יסודות של גרם מדרגות ששימש לעליה אל הפודיום. המקדש ניצב בתוך רחבה גדולת מידות שהוקפה בקיר מסיבי והייתה מרוצפת בלוחות אבן מלבניים שחלקן נשתמרו.
עד היום לא נתגלה שום פרט הרומז לטיבו של הפולחן במקום, אולם על מספר מטבעות מימיו של אנטונינוס פיוס שהוטבעו בדיוקיסריה, כינויה הרומי של ציפורי, מתואר מקדש לאלים זאוס וטיכה. המקדש חדל לתפקד במועד מאוחר יותר, שאינו ברור עדיין לחוקרים, ובתקופה הביזנטית בנו מעליו כנסייה גדולת מידות ששרידיה נחשפו בחלקם עוד בעונות קודמות על ידי המכון לארכיאולוגיה. בעונת החפירות הנוכחית התברר כי קירות הכנסייה הושתתו על יסודותיו של המקדש, לעיתים תוך פירוק מכוון של הקירות הקדומים ושילוב חלק מאבניו ביסודות בניין הכנסייה.
מעברו השני של רחוב העמודים מול המקדש נחשף חלק מבניין עצום, שתפקידו עדיין אינו ברור, אולם אופי וגודל השרידים בשטח מעידים כי מדובר במבנה חשוב. במרכז בניין זה נתגלתה חצר מרוצפת אבן ובה חוליות עמודים במפולת, תוצאה של רעידת אדמה. מעבר לשורת העמודים נתגלו בחלקן חדרים נוספים, ששניים מהם רוצפו בפסיפסים צבעוניים בעלי דגמים גיאומטריים הרוסים בחלקם.